IN HET KORT Thema: de merel
Aanbieding voor inwoners van de gemeente Gilze en Rijen
Subsidie van de gemeente Gilze en Rijen betekent 50% korting op de pakketten Diverse vaste inheemse planten, besdragende struiken en een fruitboompje Biologisch en lokaal gekweekt, zonder gif
Benodigde de ruimte is 1 à 1,5 m2, dat zijn 10 tot 15 stoeptegels
Een eigen stukje wilde tuin
Een boosterprik voor de tuin en voor de merel.
Alle struiken mogen gesnoeid worden
Alleen pakket A of alleen pakket B of pakketten A en B samen te bestellen
55 pakketten A beschikbaar
55 pakketten B beschikbaar
Eén bestelling per adres
Op = Op
Veilige betaling via iDeal
Bestelling is definitief als de betaling binnen is bij NLGR
Half maart af te halen (exacte datum en locatie volgen zsm)
Alle info op natuurlijkgilzerijen.nl

Alweer voor de elfde keer op rij organiseert NLGR (Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen) de plantgoedactie. Dit keer met extra aandacht voor de merel. Een van onze meest algemene broedvogels. Bekend om zijn fraaie zwarte voorkomen en om zijn melodieuze zang. Elk voorjaar mogen wij genieten van de prachtige strofen die de merel over ons uitstrooit. Vanuit het topje van een boom of bovenop de schoorsteen. De merel laat weten dat hij er is. Maar wat voor de hele natuur geldt speelt ook deze zwarte zanger parten. Vanaf 2016 is de merelstand met ongeveer eenderde afgenomen.

De achteruitgang past helaas in het algemeen beeld van onze natuur. De biodiversiteit neemt af en daarmee het voedselaanbod voor de merel. Plus het feit dat ook de merel flink last heeft gehad van een virusinfectie. Het usutuvirus heeft huisgehouden onder de populatie. De plantgoedactie van 2022 is een steuntje in de rug voor de merels. NLGR heeft twee pakketten samengesteld met diverse vaste planten, met besdragende struiken en een fruitboompje. Ideaal voor de merel als voedselbron en om te nestelen. Wij hebben gekozen voor inheems groen. Biologisch en lokaal gekweekt, zonder de gifspuit. Bijen en hommels, de vlinders en de merels kunnen er veilig van snoepen.

Pakket A: Drie struiken en zes soorten vaste planten die de tuin meer kleur en leven bieden.
Pakket B: Een fruitboompje en zeven soorten vaste planten die de tuin mooi opfleuren.

Via onze site (natuurlijkgilzerijen.nl) kun je inschrijven op pakket A of op pakket B. Beide pakketten bestellen kan ook. De exacte gang van zaken vind je op onze site. Het bestelformulier volledig invullen en je krijgt een link met een uniek bestelnummer toegestuurd om met veilig iDeal te betalen. Vermeldt dat bestelnummer bij je betaling! Een bestelling is definitief als het verschuldigde bedrag is overgeboekt op de rekening van NLGR. Eén bestelling per adres. Er zijn slechts 55 pakketten A en 55 pakketten B beschikbaar. Op = op.
Het bestellen loopt via de site van NLGR: natuurlijkgilzerijen.nl

Begin maart kunnen wij de pakketten gaan uitleveren. Die datum is nu nog niet exact bekend. Alle kopers krijgen ruim van te voren bericht hoe laat en waar zij hun planten mogen ophalen.

Leuk, zo’n plantgoedactie. Past dat allemaal wel in mijn tuintje? Een terechte vraag en een die mede bepaalt of je wel of niet kunt meedoen. Het valt heel erg mee met het beslag op de ruimte. Per pakket moet je rekenen op 1 à 1,5 m2. Dan heb je het over 10 tot 15 stoeptegels. Meer niet. Dat kleine lapje grond verandert op slag in jouw stukje oase voor merels. De biodiversiteit in je tuin gaat met sprongen omhoog. Een heuse boosterprik voor de tuin en voor de merel. Een paar flinke bakken op het balkon zijn ook voldoende om de natuur dichterbij te halen. Als de struiken mogen uitgroeien is wat ruimer planten aan te raden. Alle struiken en ook de zoete kers mogen gesnoeid worden. Zo maak je je eigen stukje wilde tuin.

Er is een bijzonder extraatje. NLGR bestaat 15 jaar en wil dat graag groen en bescheiden vieren. Elke koper krijgt desgewenst het lidmaatschap van NLGR voor heel 2022 gratis aangeboden. De contributie gaat dus pas in over 2023. Maar vanzelfsprekend is dit aanbod niet dwingend. Het lidmaatschap van NLGR is en blijft een eigen keuze.

PAKKET A > ter waarde van € 50,- aangeboden voor € 25,-
1 x Egelantier / Rosa rubiginosa
1 x Sleedoorn / Prunus spinosa
1 x Gewone vlier / Sambucus nigra
1 x Kruipend Zenegroen / Ajuga reptans
1 x Gele Dovenetel / Lamiastrum galeobdolon 1 x Beemdooievaarsbek / Geranium pratense 2 x Smeerwortel / Symphytum officinale
1 x Kleine Pimpernel / Sanguisorba minor
1 x Sint Janskruid / Hypericum perforatum

PAKKET B > ter waarde van € 50,- aangeboden voor € 25,-
1 x Zoete kers / Prunus avium
2 x Kruipend Zenegroen / Ajuga reptans
2 x Gele Dovenetel / Lamiastrum galeobdolon 2 x Beemdooievaarsbek / Geranium pratense 1 x Smeerwortel / Symphytum officinale
1 x Wilde Akelei / Aquila vulgaris
1 x Blaassilene / Silene vulgaris
1 x Bijenkorfje / Prunella vulgaris