Vrijdagavond werd Rijen opgeschrikt door het bericht dat het kunstwerk Endlessness IV van beeldend kunstenaar Adriaan Seelen onherstelbaar is beschadigd. Gelijk werd er gedacht aan vandalisme of dat er een kunsthater in het spel was. Het tegendeel bleek echter waar. Uiteindelijk blijkt het een ongelukkige loop van omstandigheden.

Het kunstwerk van Seelen werd in juli 2021 onthuld als winnaar van de verkiezing ‘Elk jaar een nieuw kunstwerk in de gemeente’ en zou een jaar op de wisselsokkel blijven staan. Zo lang heeft het helaas niet mogen duren. Vrijdagavond is door een ongelukkige loop van omstandigheden het kunstwerk omgevallen en onherstelbaar beschadigd.

Een groepje jongeren legde een pizzadoos boven op het kunstwerk en toen één van hen die er weer af wilde pakken, viel het kunstwerk om. De betrokken personen hebben daarop direct zelf de politie gebeld. Deze adviseerde hen om na het weekend zelf via de gemeente contact op te nemen met stichting Kunstweek in de gemeente, de organisatie achter het project kunst in de gemeente. Vanochtend heeft het groepje jongeren contact opgenomen en hun verhaal gedaan.

Het kunstwerk kan op korte tijd niet worden vervangen. Toch zal de wisselsokkel niet lang leeg blijven. De verkiezing voor de opvolger van Seelen’s kunstwerk was al in volle gang. Deze wordt naar verwachting medio juli onthuld. Zoals eerder bekend gemaakt, gebeurt dat op een nieuwe plek in de gemeente: park ’t Mollebos in Gilze. Inwoners van Gilze en Rijen kunnen nog tot en met 24 april stemmen op hun favoriete kunstwerk via: https://kunstindegemeente.nl/gemeenten/gilze-en-rijen/finalisten/.