Stijgende energieprijzen, dure boodschappen of een wisselend inkomen. Het zijn zaken waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen. In deze bijzondere tijden krijgen helaas ook steeds meer inwoners uit de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen te maken met financiële zorgen. Om hen hierbij te ondersteunen, introduceren de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau per 1 november 2022 een Budgetcafé in de gemeente. Gilze en Rijen krijgt in Gilze een tweede budgetcafé. In Rijen is al een Budgetcafé. In een Budgetcafé kunnen inwoners terecht met vragen over administratie, formulieren of geldzaken. In alle Budgetcafés zijn inwoners uit de drie gemeenten van harte welkom. Daarnaast kunnen inwoners terecht bij het Dorpsteam.

Gratis hulp van een professional
In het Budgetcafé krijgen inwoners gratis hulp en tips van een team van professionals en vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het aanvragen of wijzigen van zorg- en huurtoeslag. Maar ook bij het ordenen van de administratie en het maken van een budgetplan. Of als men moeite heeft om rond te komen van het bestaande inkomen kan men hier terecht voor hulp of advies. Wethouder Judith van Loon (Alphen-Chaam): ‘Wat we willen bereiken is dat zoveel mogelijk inwoners met (toekomstige) financiële problemen weten waar ze recht op hebben en waar ze hulp kunnen vragen. Inwoners kunnen hiervoor terecht bij het Dorpsteam of in een van de Budgetcafés’.

Op tijd hulp bieden
Het bestaande Budgetcafé in Rijen ziet de vragen toenemen. En ook bij de gemeenten en andere organisaties komen steeds meer vragen over geldzaken binnen. Reden genoeg om het Budgetcafé uit te breiden. Wethouder Janneke van de Laak (Baarle-Nassau): ‘Door inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen, voorkom je dat de problemen erger worden.’

Laagdrempelig
Inwoners van een ABG gemeente mogen bij alle Budgetcafés in de regio binnenlopen. Zo kan men kiezen welke tijd en locatie het best uitkomt. Dat is bijvoorbeeld handig als je werkt in één van de andere dorpen. Maar ook als iemand gebonden is aan bepaalde tijden, de Budgetcafés hebben namelijk verschillende openingstijden. Wethouder Marielle Doremalen (Gilze en Rijen): ‘We willen het echt zo makkelijk mogelijk maken voor inwoners om binnen te stappen in het Budgetcafé om over hun financiën te praten en begeleiding en hulp te krijgen. Onze inwoners kunnen nu op meer plekken en op meer tijden terecht bij een Budgetcafé in Rijen, Gilze, Alphen of Baarle-Nassau.’

Waar kunnen inwoners terecht en wanneer?
Het Budgetcafé heeft spreekuren in Alphen, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen. Inwoners mogen zelf kiezen bij welk Budgetcafé ze binnenlopen. Een afspraak maken is niet nodig.

Alphen: dinsdagochtend van 9.00 – 10.30 uur in Het Trefpunt bij cultureel centrum Den (Heuvel (Heuvelstraat 5).
Baarle-Nassau: maandagochtend van 9.00 – 10.30 uur in Cultuurcentrum Baarle (Pastoor de Katerstraat 7).
Gilze: dinsdagavond van 17.00 – 19.00 uur in Cultureel centrum de Schakel (Kerkstraat 104).
Rijen: vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur in Het Palet (Rembrandtlaan 54)

Inwoners met vragen over de budgetcafés of geldzaken kunnen bellen met het Dorpsteam. Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 10.30 op 088 605 0 605.