Bijna ieder Nederlands huishouden krijgt in november en december 190 euro op de rekening gestort, als compensatie voor de hoge energieprijzen. Helaas kon de overheid bij het toewijzen van dit bedrag geen maatwerk leveren, door het geld uitsluitend te schenken aan mensen die het écht heel hard nodig hebben. Daardoor komt de energiecompensatie nu dus ook terecht bij mensen die nog tegen een laag tarief in een vast energiecontract zitten. Of bij mensen met een standaard laag energieverbruik, omdat ze zelf stroom opwekken met zonnepanelen op hun goed geïsoleerde, soms gaslose huizen. Of bij mensen die voldoende verdienen om de stijgende energiekosten zelf te absorberen.

Daarnaast is er een grote groep mensen die zelfs met die extra 190 euro de energierekening nog steeds niet kan betalen. Mensen voor wie dat extra financiële steuntje van levensbelang is, omdat ze voorheen al amper of niet konden rondkomen en nu ook nog eens geconfronteerd worden met energieprijzen die 3 tot 4 keer zo hoog zijn.

Pijn verzachten
Steeds vaker hoor of lees je dat mensen die de energiecompensatie niet echt nodig hebben, dit bedrag willen doneren aan een goed doel. In Rijen heeft Stichting De Weggeefhoek hiervoor een actie opgezet. De Weggeefhoek is een non-profit organisatie die op lokaal niveau het verschil probeert te maken voor medemensen die het minder hebben. Mensen kunnen hun energiecompensatie (of een deel ervan) doneren via de website. De Weggeefhoek koopt van dit geld dan tochtstrippen, isolatiefolie, kaarsen, dekens en andere materialen. Hiermee kunnen ze de klanten binnen hun netwerk helpen om energie te besparen en zo de pijn van de stijgende kosten enigszins verzachten.

Samen dit rechtzetten
“Ik vind dit een fantastisch initiatief en heb meteen ‘mijn’ 190 euro van november overgemaakt”, vertelt een enthousiaste donateur uit Rijen. “En in december doe ik dat nog een keer. Ik hoop dat iedereen, die het zich financieel kan permitteren, hetzelfde doet. Zo kunnen we binnen onze gemeenschap onderling rechtzetten wat bij de overheid op zo’n korte termijn niet lukte: namelijk de steun dáár geven waar die het hardst nodig is.”

Wil jij je energiecompensatie ook doneren?
Ga naar de website https://weggeefhoekrijen.nl, tabblad Donaties. Daar kun je via de knop je geldbedrag storten. Vermeld bij het vakje comments ‘Energiecompensatie’, zodat de stichting weet dat deze bedragen gebruikt kunnen worden voor de aankoop van energiebesparende middelen.