In de afgelopen twee jaar zijn diverse aannemers druk geweest om ervoor te zorgen dat de provinciale weg N631 voortaan via een tunnel onder het spoor loopt. De officiële opening komt dan ook dichterbij. Inwoners uit de gemeente mogen meedenken over een passende naam voor de tunnel.

De opening van de nieuwe onderdoorgang bij Rijen zal voor alle inwoners van de gemeente op vrijdagmiddag 5 juli plaatsvinden, ruim een week voordat de weg écht opengaat. Dat is namelijk op 13 juli. ‘’We organiseren het samen met de gedeputeerde, de gemeente en ProRail. Ook met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de aannemers’’, geeft de provincie Brabant aan.

Ideeën
Bij een feestelijke opening hoort ook de bekendmaking van de naam van de tunnel. Zo mogen inwoners meedenken en hun ideeën insturen naar N631@brabant.nl onder vermelding van ‘naam spoortunnel’. ‘’De naam moet passend zijn bij de omgeving of de historie van het gebied. Het moet ook verbinding hebben met het dorp Rijen’’, geeft de provincie aan.

Naar de bouw van de tunnel stonden regelmatig mensen te kijken. Een van de aanwezige mannen zegt: “Ik dacht ik hang er mijn naam aan, omdat ik hier regelmatig ben geweest. Maar ik denk niet dat dit op prijs gesteld wordt.” Een vrouw die langsfietst vindt de wedstrijd maar onzin. “Dat ze er gewoon een naam aan geven. Daar heb je toch geen wedstrijd voor nodig.”

Heemkring Molenheide
Uiteindelijk worden de alle inzendingen doorgestuurd naar Heemkring Molenheide, die de gemeente adviseert over alle (straat)namen. ‘’De Heemkring selecteert een top drie en stelt een winnaar voor.” Daarna wordt de naam vastgesteld door B&W. De bedenkers van de top drie ingediende namen worden uitgenodigd voor de feestelijke officiële opening van de nieuwe tunnel bij Rijen. ‘’De winnaar wordt beloond met de eeuwige roem én de bedachte naam komt natuurlijk mooi boven de tunnel te staan’’, aldus de provincie.

Productie: Omroep Tilburg