Verslag door Evla Gulnar en Tiemen de Boer van de St. Jozef

Op dinsdag 18 december gingen we met heel groep 8 van de St. Jozefschool naar het kasteel van Breda. We mochten op museumbezoek met ‘museumschatjes’. We gingen naar het kasteel van Breda bij de KMA.

Toen we aankwamen moesten we bij een slagboom wachten tot de anderen er waren. Daar kwam er een vrouw en die vertelde dat ze ons ging rondleiden, ze heeft ons echt heel veel geleerd! We mochten het terrein van de KMA op en zagen ook allemaal militairen die daar in opleiding zijn. Als eerst gingen we naar de kelder onder de bibliotheek om een maquette te bekijken van hoe het kasteel er vroeger uitzag. Dat was heel erg leuk.

Schoen uit het jaar 1500

Toen gingen we naar een andere kamer en daar lagen allemaal oude spullen zoals een schoen uit 1500 en een hele oude gouden ring die nog bijna helemaal heel was. Daarna gingen we naar een toren met een maquette van hoe het er nu uitziet. Er was echt heel veel veranderd.

Koningen en koninginnen
Toen gingen we naar een plein met vier vierkanten grijze tegels en daartussen zaten rode paden. Daarbij vertelde de begeleidster dat je alleen op de rode paden mocht lopen. Daarna gingen we naar een ondergrondse gang. Toen kwamen we weer terug op het plein en daar was een poort. Er was een bepaalde manier hoe je daar doorheen moest lopen. Je moest vuisten maken en dan je armen strak langs je lichaam houden.  Daarna gingen we het kasteel in. Het was tijd voor een groepsfoto. Tot slot gingen we naar de Nassauzaal. Dat is een hele grote zaal met schilderijen van alle koningen en koninginnen. Daarna gingen we terug naar school.

“Het was heel leuk en we hebben veel geleerd. We zouden iedereen deze excursie aanraden!”