Zoveel mogelijk zonne-energie realiseren op bedrijfsdaken binnen de gemeente Gilze en Rijen. Om dat te bereiken heeft het college van Burgemeester en Wethouders een plan van aanpak opgesteld. Concreet streeft het college ernaar om minimaal 25% van de bedrijfsdaken te voorzien van zonnepanelen. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Regionale Energie en Klimaat Strategie van de regio Hart van Brabant, met als doelstelling om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten. Bedrijven hebben vanaf 29 september tot en met 22 oktober 2020 de mogelijkheid om hiervoor SDE++ subsidie aan te vragen. Voor bedrijven die vanwege de coronacrisis in 2020 niet mee kunnen doen, zijn er mogelijkheden om dat in 2021 wel te doen.

De gemeente wil bedrijven helpen door onafhankelijke adviseurs in te schakelen, die in overleg met de ondernemer de specifieke mogelijkheden in kaart brengt. Binnen deze aanpak werkt Gilze en Rijen intensief samen met de twee andere ABG-gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Vanuit de samenleving is er veel draagvlak voor zonnepanelen op daken.

Succesvol bezig
Wethouder Ariane Zwarts: “Het helpen van ondernemers met duurzame opwek op bedrijfsdaken is niet nieuw voor ons. In Gilze en Rijen is de energiecoöperatie Energie Gilze en Rijen al een aantal jaren met succes bezig. De coöperatie huurt hierbij een dak en verkoopt de energieopbrengst aan inwoners van Gilze en Rijen en omstreken. Ondanks dit succes kunnen er nog veel meer zonnepanelen op bedrijfsdaken gelegd gaan worden. En veel bedrijfsdaken daken zijn groter dan 1.000m2. Dus daarmee kunnen we een flinke slag slaan.”

Quickscan
Voor veel ondernemers is het vaak nog erg onduidelijk wat komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen, zoals de investering, de technische risico’s en het ‘geregel’. “De drie ABG-gemeenten willen daarom als aanjager het plaatsen van zonnepanelen stimuleren en daarbij de drempels zoveel als mogelijk wegnemen. Voor de zomer organiseren we een startbijeenkomst. Dan informeren we de ondernemers en bieden we aan om met een onafhankelijke adviseur in gesprek te gaan over zonne-energie. In het gesprek bespreken we de wensen en mogelijkheden en vindt er ter plekke een eerste technische quickscan plaats”, aldus de wethouder.

SDE++ subsidie
De gemeente wil met elke ondernemer de specifieke situatie in kaart brengen en advies verstrekken over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. Op deze wijze kan de ondernemer een weloverwogen besluit nemen. Ook kan de ondernemer geholpen worden met het aanvragen van een SDE++ subsidie. Bedrijven hebben vanaf 29 september tot en met 22 oktober 2020 de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen. Voor bedrijven die vanwege de coronacrisis in 2020 niet mee kunnen doen, zijn er mogelijkheden om dat in 2021 wel te doen.

Meer weten?
Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen zich alvast melden bij de gemeente via duurzaamheid@abg.nl.