Het cougardetachement van 300 Squadron, Defensie Helikopter Commando, aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman is vandaag teruggekomen op vliegbasis Gilze-Rijen. De twee Cougar-transporthelikopters aan boord van het schip waren in het Caribisch gebied aanwezig om ingezet te worden in het kader van de coronacrisis.

Toen begin dit jaar werd gesproken over corona-noodhulp in het Caribisch gebied, stond het Cougardetachement op scherp. Het detachement vertrok op 24 april naar het Caribisch gebied en is vandaag teruggekomen op de thuisbasis Gilze-Rijen. “Het vergt veel van mensen om na een korte voorbereidingstijd met een klein team maandenlang twee helikopters inzetbaar te houden en dag en nacht klaar te staan voor inzet”, aldus commodore Robert Adang, commandant van het Defensie Helikopter Commando. Adang: “Ik ben enorm trots op de professionaliteit en flexibiliteit van het detachement.”

Aangekomen in het Caribisch gebied bleek grootschalige hulp met tal van medische goederen niet nodig. Nederland kon de eilanden helpen met de uitbreiding van IC-capaciteit, het leveren van medisch personeel, transport en om de openbare orde te helpen handhaven.

Het cougardetachement aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman is grotendeels ingezet voor kustwachttaken zoals maritieme grensbewaking. De helikopters patrouilleerden met het schip tussen de eigen wateren en die van Venezuela. Verder heeft de bemanning gewerkt aan opleidingen en trainingen, het beoefenen van verschillende deklandingen en het vliegen bij duister.

Vanuit het 300 squadron is de inzet nauwlettend in de gaten gehouden. Luitenant-kolonel Jorik ter Veer, commandant 300 squadron zegt: “Het kon net als de onvoorziene inzet vorig jaar met de noodhulp na de orkaan in de Bahama’s alle kanten opgaan. We zijn trots dat we zo snel hebben kunnen reageren en gedurende de hele periode klaar stonden voor opschaling. Dit is en blijft de kracht van de veelzijdige en flexibel inzetbare Cougar capaciteit”. Hij roemt ook het thuisfront: “zeker tijdens de corona-periode in Nederland is deze inzet extra zwaar geweest voor thuis en daarom ook extra knap dat ook zij dit zo goed hebben volgehouden.”

De komende tijd blijft Defensie de civiele autoriteiten in het Caribisch gebied ondersteunen met andere eenheden.