Het college van de gemeente Gilze en Rijen sluit een overeenkomst met ontwikkelaar HVB Projectontwikkeling BV voor de realisatie van het centrumdeel van het Centrumplan Gilze. Samen met de ontwikkelaar is lang getekend en gerekend aan een plan dat invulling geeft aan de langgekoesterde wens om een nieuw dorpshart voor Gilze te maken met een supermarkt, detailhandel, woningen, parkeervoorzieningen, een plein en openbaar groen. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met een aangepast exploitatieplan. Dit gebeurt vermoedelijk na de zomer van 2020.

Sinds oktober 2018 zijn we samen met de ontwikkelaar bezig met de uitwerking van het ontwerp voor het Centrumplan Gilze. Wethouder Aletta van der Veen is blij met het resultaat: ‘Hoewel we flink moesten rekenen, ligt er nu een mooi en goed plan. Gilze krijgt eindelijk het dorpshart dat het al zo lang verdient. Dat was niet mogelijk geweest zonder de inzet en betrokkenheid van de ontwikkelaar, de architect, de familie Hapers, stedenbouwkundige en vele Gilzenaren.’

Wat wordt er gebouwd in het centrumplan Gilze?
Alphons Coolen, onderdeel van de Berghege Heerkens bouwgroep BV, bouwt in het plan 36 nieuwe koopwoningen en 34 huur- en koopappartementen. De Jumbo-supermarkt in Gilze verhuist naar het centrumplan. Daarnaast is er ruimte voor detailhandel. Bij de winkels komt een parkeerterrein. De openbare ruimte krijgt een duurzame en groene inrichting.

Hoe komt de openbare ruimte eruit te zien?
Voor de openbare ruimte kiest de gemeente voor een duurzame inrichting. Woningen en winkels komen te liggen in een omgeving met aandacht voor groen en gevarieerde aanplant. Deze omgeving biedt verkoeling en houdt langer water vast. Heemkring Molenheide grenst aan het plan. Met de Heemkring is afgesproken dat er een parktuin komt als natuurlijke overgang tussen het terrein van de Heemkring en het centrumgebied. Gemeente en Alphons Coolen vragen de focusgroep om mee te denken in het ontwerp van het openbaar gebied.

Wanneer start de inschrijving voor het woningaanbod?
De gemeente en Alphons Coolen nodigen alle Gilzenaren van harte uit voor een informatiebijeenkomst in september om kennis te nemen van het definitieve ontwerp voor het Centrumplan Gilze. Nadere informatie hierover volgt. Daarnaast zal de makelaar het woningaanbod presenteren en de inschrijvingsprocedure toelichten.

Wat gebeurt er in de komende periode?
De komende tijd wordt de exacte planning nader uitgewerkt. We houden inwoners op de hoogte via de digitale nieuwsbrief en gemeentelijke media. Abonneren op de nieuwsbrief gaat via secretariaatprojecten@abg.nl. Ook op de facebookpagina https://www.facebook.com/gilzecentrumplan/ vermelden we de voortgang.