Op donderdag 25 maart is dan eindelijk de handtekening gezet onder de verbouwingsovereenkomst tussen Stichting CCGR en Bouwbedrijf Vermeulen ten behoeve van Theek 5. Afgelopen week is al begonnen met de sloop binnen in het gebouw van Cultureel Centrum de Boodschap, waar straks een moderne en open bibliotheek verrijst en waar de verschillende verenigingen en organisaties in Rijen elkaar kunnen vinden.
Na ruim 4 jaar overleg is er een prachtig plan overeengekomen, waar alle partijen blij mee zijn en dat ook nog eens binnen het budget ligt. De bibliotheek, die nu achterin het gebouw van De Boodschap ligt, beslaat straks bijna de gehele linkerzijde tot aan de entree en wordt volledig open. Verder komt er een nieuwe entree, een nieuwe receptiebalie voor CC de Boodschap en de trap in de foyer wordt vervangen door een veiliger exemplaar bij de entree. Kortom: een complete metamorfose. Paul Adels, directeur van Theek 5 hierover: “Een moderne, aangename plek voor kennis en informatie én voor ontwikkeling en ontmoeting. Een plek ook, waar alle inwoners van Rijen zich welkom voelen. Dat is de visie die we gaan verwezenlijken bij de komende verbouwing. Ik ben ontzettend blij dat de verbouwing nu echt van start gaat en ik kan niet wachten om alle Rijenaren straks te verwelkomen in hun nieuwe bibliotheek in CC de Boodschap.”

Besparingen
De laatste hobbel die genomen moest worden, waren de verbouwingskosten, die in de loop van de afgelopen jaren uiteraard waren gestegen. Besparingen zijn grotendeels gerealiseerd doordat medewerkers van De Boodschap een deel van de verbouwingswerkzaamheden (sloop- en schilderwerk) hebben overgenomen, er een constructieve aanpassing is geschrapt en slimme keuzes zijn gemaakt in vloer, plafond, wandafwerking en verlichting, zonder aan kwaliteit, duurzaamheid en uitstraling in te leveren. Ook zijn er diverse fondsen aangesproken voor noodzakelijke aanpassingen, zoals de nieuwe trap en de nieuwe receptiebalie. “Complimenten voor het gezamenlijke projectteam van De Boodschap en Theek 5 dat de besparingen heeft gerealiseerd. We zijn zeer benieuwd naar het resultaat en we kijken uit naar de opening van deze vernieuwde en gewaardeerde voorziening in onze gemeente”, reageert wethouder Ariane Zwarts.

Opening
De verbouwing kan meteen van start, omdat De Boodschap nu nog gesloten is voor publiek. Bovendien kan de aannemer doorwerken tijdens de jaarlijkse zomersluiting van het centrum. Zodra het Rijk het weer toestaat, is er de mogelijkheid om zoals gewoonlijk activiteiten te laten plaatsvinden. Het publiek zal gedurende het project via de media op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van de verbouwing.
De verwachting is dat de opening van de nieuwe bibliotheek van Theek 5 in september plaatsvindt en Rijen in het nieuwe seizoen beschikt over een modern en fris cultureel