(Afbeelding: Skatepark brainstorm- en schets sessie bij A16. De eerste editie van een serie ontmoetingen)

Bij zijn eerste werkdag in augustus 2019, kijkt Michiel van der Zanden, Cultuurcoach bij Stichting Cultuurplaats, vanuit zijn kersverse werkplek in CC De Boodschap op de voormalige locatie van basisschool De Kring. Zelf een skatende tiener in de jaren ’90 en nu vader met fanatiek skateboardende zoon, is zijn interesse meteen gewekt door het skatepark aan de overkant. Een skatepark is bij uitstek een culturele kweekvijver in de openbare buitenruimte. Van zijn collega’s hoort hij dat het skatepark op korte termijn gaat verdwijnen. De metalen obstakels zijn afgeschreven en niet veilig meer. De oude gymzaal gaat samen met de rest van het terrein ruimte maken voor nieuwbouw woningen.

Ook het jongerenwerk van A16 / R-Newt ABG, de achterburen bij De Boodschap aan het A. Adriaansenpad 16, volgen de ontwikkelingen al geruime tijd aandachtig. Een onmisbare plek voor skaters, inliners, BMX’ers en steppers; kinderen, jongeren en andere inwoners die er regelmatig komen. Jongerenwerker Ronald Broekaart van A16 en Michiel brengen de situatie in kaart en schetsen een toekomstperspectief in het document ‘Rollen in Rijen’. Er wordt een afspraak gemaakt met de contactpersoon Speelvoorzieningen bij de gemeente. Hieruit volgen een aantal inventariserende gesprekken met medewerkers van de gemeente, van o.a. de afdelingen Sociaal Beleid / Jongeren, Openbare Orde en Veiligheid. Ook hier wordt unaniem het belang onderstreept van behoud van deze voorziening. Tegelijkertijd ontvouwt zich de corona crisis. Het skatepark wordt steeds drukker en zo wordt het bestaansrecht nóg eens benadrukt.

Michiel en Ronald leggen contact met verschillende gebruikers van het park. Er is inmiddels een app groep aangemaakt met daarin verschillende Rijense skaters en BMX’ers. Een aantal ouders zijn aangehaakt en er is nauw contact met professionals uit de urban culture en skate wereld. Michiel: “De insteek is daarom ook echt om de skate voorziening voor zoveel mogelijk verschillende inwoners aantrekkelijk te maken. Denk aan outdoor sports en urban culture. … Het is een nu een hippe term, maar ‘inclusie’ is wel degelijk echt belangrijk. Dit zijn ontwikkelingen waar ook (landelijke) fondsen graag bij ondersteunen, mits een subsidieaanvraag goed onderbouwd is natuurlijk.
Ik kom veel bij skateparken. Het is niet alleen het archetype skateboarder welke deze plekken bezoekt. Ouders die met hun kinderen komen rollen zijn geen uitzondering meer.”

Mede dankzij de aandacht die raadsleden van Gemeentebelang en Kern’75 aan deze zaak geven, is er nu een toezegging vanuit het college van burgemeester en wethouders dat een skatevoorziening voor Rijen behouden blijft. Een nieuw skatepark op een nog nader te bepalen plek in rijen.

Afgelopen donderdag werd door de Cultuurcoach en het Jongerenwerk het startschot gegeven aan de eerste editie van een serie schets- en brainstorm sessies. Research collectief Art&Tricks, een initiatief van KOP Breda, is gevraagd de komende sessies te begeleiden. Zij ontwikkelden verschillende werkvormen om in zogenaamde snelkookpansessies de mogelijkheden en toepasbaarheid van urban activiteiten in de publieke ruimte te onderzoeken. Verschillende lokale en (inter)nationale urban-sporters, concept/vormdenkers, ontwikkelaars en beleidmakers deden hier aan mee.

“Door de ervaring van Art&Tricks komen belangrijke focuspunten en mogelijke valkuilen goed in beeld.” Zegt Michiel. “We wachten nu al een hele tijd op het aanwijzen van een projectleider vanuit gemeente. Maar als met een ‘go’ van de gemeente het project dan eindelijke officieel van start gaat, staan wij in ieder geval goed voorbereid in de startblokken en kunnen we snel stappen zetten. Want omdat het huidige skatepark bij de oude Kring eind dit jaar wordt gesloopt, is actie geboden.”