Van 9 tot en met 17 oktober is het de week van de duurzaamheid. De gemeente Gilze en Rijen heeft hiervoor vele activiteiten uitgewerkt waarbij men probeert inwoners te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Van informatie over groene daken tot aan een lezing van Helga van Leur. Samen met Energie Gilze en Rijen is er een duurzame huizenroute samengesteld, waarbij iedereen inspiratie op kan doen wat je zelf zoal zou kunnen doen. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan even op de website van de gemeente: Gemeente Gilze en Rijen: Duurzaamheid (gilzerijen.nl)

De gemeente zelf doet ook veel aan het duurzamer maken van onze leefomgeving. Denk aan het verduurzamen van gebouwen door deze te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Ook het toepassen van ledverlichting is inmiddels standaard. In de buitenruimte worden we ook steeds duurzamer. Denk aan het minder spuiten tegen de eikenprocessierups, in de toekomst een grootschalige reconstructie van Rijen Noordoost, het aanleggen van regenwaterberging zoals onder het Bisschop de Vetplein. De nieuwe beplanting die wordt aangeplant, bestaat tegenwoordig uit vele verschillende soorten vegetatie waardoor de biodiversiteit erop vooruitgaat.

Wat doen wij als Kern ’75? Duurzaamheid is een onderwerp dat eigenlijk ieder fractieoverleg wel voorbijkomt en we proberen zelf ook wat te ondernemen. Want praten, daar zijn alle politieke partijen goed in en dan vooral wat allemaal niet goed gaat. Een initiatief of idee oppakken zie je ze zelden. Kern ’75 is gelukkig de positieve uitzondering hierin. Niet dat we zelf de plannen maken, maar wij gaan wel samen met inwoners aan de slag op uiteindelijk te komen tot een plan. In de afgelopen periode hebben we enkele mooie voorbeelden geïnitieerd zoals het Bisschop de Vetplein wat eigenlijk een klimaatplein geworden is met meer groen en waterberging. Daarnaast natuurlijk D’n Steenakker waarmee Gilze er een mooi stukje natuur in de vorm van een uitloopgebied heeft bijgekregen. Een prachtige dorpsrand waar ruimte is ontstaan voor natuurontwikkeling, waterberging en recreatief gebruik.

Lijkt het u leuk om mee te praten over deze diversiteit aan onderwerpen of om samen met ons te werken aan kwaliteitsgroen. Kern ’75 nodigt u uit om contact op te nemen via onze website, info@kern75.nl of onze fractieleden. Wij zoeken inwoners met een positieve blik die hun steentje bij willen dragen aan onze mooie gemeente om deze nog mooier te maken. Ruud van Iersel, Martijn Bink, Pieter van Laerhoven, Wim Broeders, Corné Machielsen.