Hierboven een kleine impressie van de gespreksleider Daan Withagen [FNV Bestuurder met de aanwezigen in de zaal.

Na een lange periode van stilte rond het organiseren van themabijeenkomsten was het op dinsdagavond 26 oktober 2021 eindelijk zover. Op die avond verzorgde Lokaal FNV Grensstreek – Leistroom een speciale thema-avond met als onderwerp ‘Grensarbeiders hun rechten en plichten’. Deze avond werd georganiseerd in het Cultuurcentrum Baarle te Baarle-Nassau. Het was voor de vakbond een zogenaamde open avond, waarop zowel leden en niet leden welkom waren. De avond werd bezocht door ongeveer 50 geïnteresseerden. Deze waren verdeeld in 50 % Belgische gasten in 50% Nederlandse gasten. Men was afkomstig uit de verschillende gemeentes van uit het werkgebied van Lokaal FNV Grensstreek-Leistroom.

De avond werd geopend door Bert Willemen van Lokaal FNV Grensstreek – Leistroom, na zijn welkomstwoord gaf hij een korte uitleg over de indeling en opzet van deze avond. Na hem kreeg voorzitter Ad Maas van Grensstreek-Leistroom de microfoon die een kort woordje richtte tot de aanwezigen. Het was als een wens uit 2019 om een speciale thema- avond voor de Grensarbeiders te organiseren. Na deze officiële woorden kreeg Daan Withagen als FNV-bestuurder Grensarbeiders het woord voor het eerste gedeelte van deze bijeenkomst.

Volle aandacht bij de uitleg van de gesprekleider Bram Luteijn en Marcel van Damme met de aanwezigen in de zaal.

De FNV-bestuurder stelde de aanwezige enkele algemene vragen. Hij begon met eerst wat algemene zaken rond het onderwerp, zo besprak hij een aantal onderdelen waarmee men zoal kreeg te maken. Waarmee krijg je te maken bij het werken over de grens. De Sociale Zekerheid als grensarbeider als je in Nederland woont en in België werkt. Het Arbeidsrecht als grensarbeider als je in Nederland woont en in België werkt.

Bij al onderdelen behandelde onze deskundige wat er zoal komt kijken als je in Nederland woonde en in België werkte. Deze onderdelen werden ook omgekeerd, dus als je in België woonde en in Nederland werkte, uitvoerig besproken. Bij specifieke onderdelen van de hoofdonderdelen werd dieper op de materie ingegaan. Een aantal aanwezigen stelde de bestuurder ook specifieke vragen die betrekking hadden op hun privé situatie en thuishoorden bij het onderwerp ‘Grensarbeiders hun rechten en plichten’.

Na het uitvoerig behandelen van deze ingewikkelde materie werd een korte pauze ingelast, waarin de aanwezigen een drankje aangeboden kregen door Lokaal FNV Grensstreek-Leistroom.
Het tweede gedeelte van deze FNV-thema bijeenkomst was ingeruimd voor een tweetal FNV-belastingconsulenten, namelijk Bram Luteijn en Marcel van Damme. Beide sprekers bespraken onder anderen de verschillen tussen het Nederlandse belastingstelsel en het Belgische belastingstelsel. Ook de bijzondere financiële regelingen waar men als grensarbeider mee te maken krijgt werd uitvoerig besproken.

Ondanks dat de FNV deskundigen geprobeerd hebben om deze moeilijke onderdelen van en rond de Grensarbeiders toe te lichten kan men natuurlijk ook terecht op een speciale website en spreekuren voor grensarbeiders, zie hiervoor www.fnv.nl/grensarbeiders of mail grensarbeidvragen@vereniging.fnv.nl Voor basisinformatie over werken over de grens Nederland België bekijk de website https://werkenoverdegrens.eu

Actief in het werkgebied met de volgende gemeentes; Alphen-Chaam, Arendonk, Baarle – Hertog, Baarle – Nassau, Beerse, Galder, Gilze en Rijen, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Strijbeek, Turnhout, Ulicoten, Ulvenhout en Vorselaar.