In Brabant heeft ongeveer 1 op de 6 mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen en digita-le vaardigheden. Mensen die moeite hebben met deze basisvaardigheden kunnen moeilijke brieven vaak niet begrijpen, niet voorlezen aan hun (klein)kinderen of vinden het lastig om te appen of mailen. Om meer aandacht te besteden aan basisvaardigheden heeft Stichting Lezen en Schrijven de Taalheldenprijs in het leven geroepen. Van de 18 genomineerden komen er vijf uit Brabant.

De Brabantse Taalhelden
Een Taalheld is iemand die een taalcursus volgt, heeft gevolgd of Taalambassadeur is. De Taalheldenprijs is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere manier inzet-ten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Ook de genomineerden uit Brabant zetten zicht op een bijzondere manier in. Zo werkte Angela uit Rijen mee aan een filmpje waarin ervaringsdeskundigen hun verhaal over laaggeletterdheid vertellen. Eric – lokale Taalheld van Waalwijk – volgde Nederlandse lessen via zijn werkgever. De Deurnese Geran deelt haar verhaal bij bedrijven en evenementen om het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken. Theo uit Hel-mond is de oudste genomineerde. Hij begon in 1977 in zijn eigen huiskamer met de eerste lessen voor mensen die ook beter wilden lezen en schrijven. Sindsdien maakt Theo zich sterk om anderen te helpen. “Het is echt mijn levenswerk geworden.” De laatste genomineerde is Marco uit Sint Willebrord. Hij overwon zijn angsten en leert nu lezen en schrijven. Zijn collega’s gaven hem het laatste zetje in de rug. Zijn grootste motivatie? Kunnen voorlezen aan zijn vierjarige zoontje.

Kennismaking met de Taalhelden
Op 17 mei kwamen alle genomineerde Taalhelden samen in Utrecht. Hier deelden zij hun erva-ringen en kregen ze van presentatrice en ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, Anita Witzier, uitleg over hoe je je eigen verhaal zo goed mogelijk kan vertellen. De dag werd afgeslo-ten met een videoverbinding met prinses Laurentien. Iedereen was vereerd dat de prinses hun een hart onder de riem stak en uitkeek hen te zien op de prijsuitreiking van de Taalheldenprijs 2022.

Stemmen op je favoriete Taalheld
Naast de prijs van Taalheld 2022 in de categorie Cursist maken de Brabanders kans op de Publieksprijs. Van maandag 23 mei tot en met vrijdag 17 juni kan je via www.taalheld.nl je stem uitbrengen op je Taalheld.

Over Taalnetwerk Midden-Brabant en Taalhuis
Een aantal van de Brabantse Taalhelden heeft een cursus gevolgd via het Taalhuis, onderdeel van Taalnetwerk Midden-Brabant. Dit Taalnetwerk is een samenwerking tussen Bibliotheek Mid-den-Brabant/Theek5/Bibliotheek Heusden | ROC/KW1C, School voor Educatie & Inburgering | MST | ContourdeTwern en Stichting Lezen & Schrijven. Sinds 2015 zetten zij zich gezamenlijk in om laaggeletterdheid in Midden-Brabant aan te pakken. Samen met gemeenten heeft Taalnet-werk Midden-Brabant Taalhuizen opgezet. Bij een inloopspreekuur van het Taalhuis kunnen volwassenen terecht die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of werken met de computer.