VVD Gilze en Rijen is aan het werk voor onze 4 dorpen. Zo werden wij onlangs verrast door de mededeling van het college dat de subsidie voor VipvoorElkaar wordt gestopt. Dit is de doodsteek voor het VIP. De VipvoorElkaar ontvangt op dit moment een meerjarensubsidie van de gemeente met als doel om het vrijwilligerswerk en de informele hulp, als onderdeel van de basisondersteuning, in de 4 dorpen te versterken. VipvoorElkaar doet dit op een voortreffelijke manier. Laagdrempelig, zichtbaar en bereikbaar voor iedereen met ca 400 vrijwilligers. Enkele maanden geleden mochten zen ze hier zelfs nog de Landelijke Vrijwilligersprijs 2022 voor winnen. Het college heeft aangekondigd per 2023 de subsidierelatie met VipvoorElkaar te stoppen. De verantwoordelijkheid voor de taken die VipvoorElkaar in opdracht van de gemeente uitvoert, vallen vanaf het nieuwe jaar onder de verantwoordelijkheid van de regionale welzijnsorganisatie Contour de Twern.

Het idee van het college is dat door schaalvergroting versnippering wordt voorkomen en de efficiency wordt vergroot. Inmiddels weten we wel dat schaalvergroting voor efficiency niet echt werkt, het vergroot uitsluitend de afstand tot onze inwoners. Daar zijn inmiddels meer dan genoeg voorbeelden van. Bovendien heeft Contour de Twern al laten weten dat zij nog geen invulling kunnen geven aan de taken die de gemeente naar haar wil doorschuiven. Toch zet het college door.

Het is daarmee dus maar de vraag of VIPvoorElkaar blijft bestaan. VVD-commissielid Adri Schelfhorst als vrijwilliger van het eerste uur van VIPvoorElkaar hierover:
“Het is intriest dat het college een organisatie die, samen met de ruim 400 vrijwilligers, zulk goed werk doet voor onze inwoners zomaar aan de kant zet. Ik heb hier geen woorden voor.”
De VVD Gilze en Rijen heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college en zal zich blijven inzetten voor het voorbestaan van VIPvoorElkaar.
Doe ook mee met ons!

Je kunt ons bereiken via vvdgilzerijen@gmail.com en via Facebook en Instagram.