Onze 5e kern
Het AZC is al meer dan 30 jaar onderdeel van onze gemeente en inmiddels kunnen we dit gerust de 5e kern noemen. Een bijzonder kern met mensen die allemaal een eigen verhaal hebben. En die verhalen zijn vaak vol oorlog en ellende. En net als in de andere kernen zijn er soms ontwikkelingen waar we niet blij mee zijn.

Mobiel banditisme
En die ontwikkelingen hebben de laatste tijd zelfs het landelijke nieuws gehaald en noemt men mobiel banditisme. Dit zijn vooral asielzoekers uit veilige landen die hierheen gekomen zijn om via criminaliteit hun geld te verdienen. Dit is voor het AZC in Gilze een nieuwe situatie want voorheen waren dit soort zaken nooit aan de orde.

Insprekers in commissie
In de raadscommissie van afgelopen maandag 5 juni hebben verschillende bewoners hun terechte zorgen en frustraties uitgesproken. De burgemeester heeft vervolgens uitgelegd tegen welke juridische grenzen we aanlopen bij huiszoekingen en vervolging, maar gelukkig ook over de mogelijkheden die er wel zijn voor politie en justitie. Uiteindelijk hebben we in de commissie bijna 1,5 uur gesproken over de ervaringen, frustraties, juridische (on)mogelijkheden en de communicatie met omwonenden en Gilze in het algemeen.

Brief aan Minister
Burgemeester Alssema heeft onlangs aan de Minister een brandbrief gestuurd over de situatie. Deze oproep wordt door alle partijen ondersteund. De gemeente kan de namelijk problemen (deels) beteugelen, maar de echte oplossing ligt in Den Haag. We zullen dit dan ook blijven volgen.

Wat vinden wij?
Kern’75 is trots op het AZC, zowel op de historische locatie als de functie die het nu heeft. De problemen die er nu zijn ontstaan, moeten met alle mogelijke middelen aangepakt worden. Dit betekent ook dat er transparant gecommuniceerd moet worden met de omwonenden en de bewoners van Gilze. En dit moet dan gaan over problemen en de (on)mogelijkheden bij de oplossingen. We beseffen dat een belangrijk sleutel daarbij op dit moment in Den Haag ligt.

Wil je reageren of met ons in gesprek over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op, info@kern75.nl

Frank Sarton – raadslid Kern’75