De gemeenteraad ging op maandagavond 18 december 2023 akkoord met de aankoop van De Schakel in Gilze en stelde het geld voor de koop beschikbaar. De laatste stappen in de aankoop zijn nu gezet. Leystromen heeft de sleutels van het pand overgedragen aan de gemeente. De gemeente is nu de eigenaar van het gebouw.

Wethouder Merijn Scheifes: “Met de aankoop bieden we Gilze de zekerheid dat De Schakel voor Gilze behouden blijft. De gemeente vergroot haar betrokkenheid bij het voormalige patronaatsgebouw en krijgt er meer zeggenschap over. CCGR (Culturele Centra Gilze en Rijen) blijft het pand exploiteren. Jong en oud kan ook nu bij CCGR terecht voor activiteiten.”

Leystromen verkoopt De Schakel omdat het meer wil investeren in nieuwe woningen.
Bestuurder Marie-Thérèse Dubbeldam: “Als eigenaar hebben we jarenlang de maatschappelijke waarde van het gebouw gezien en gevoeld. Daarom doet het ons goed dat we De Schakel kunnen verkopen aan de gemeente en de functie zo behouden blijft. De opbrengst gebruiken we om nieuwe woningen te bouwen. Daar is veel behoefte aan.”

Over de Schakel
In het gebouw bevinden zich onder andere de bibliotheek, vergaderfaciliteiten, muzieklokalen, een gymzaal, een discoruimte, peuterspeelzalen, dagopvang en een theaterzaal. De theaterzaal was vroeger het patronaatsgebouw, dat er ooit kwam dankzij pastoor Van den Noort.