Zoveel mogelijk tegels eruit en groen erin. Daar gaat het om bij het NK Tegelwippen dat vandaag begint en loopt tot en met 31 oktober. Gemeente Gilze en Rijen doet hier voor de 2e keer aan mee en gaat de strijd aan met 175 andere Nederlandse gemeenten. De gemeente behaalde vorige jaar de 22ste plaats in de categorie kleine gemeenten.

Veel voordelen
Wethouder Corné Machielsen roept iedereen op om mee te doen. “We streven dit jaar minimaal naar hetzelfde resultaat. Tegels en stenen houden de warmte vast op hete dagen en laten geen water door tijdens regenbuien. Door tegels te vervangen door gras, bloemen, struiken en bomen maken we onze omgeving beter bestand tegen het veranderende klimaat. Dat is niet alleen fijner voor insecten en dieren, maar zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. En natuurlijk wordt het er mooier op! Onderzoek laat bovendien zien dat een groenere omgeving goed is voor onze gezondheid.”

Tegeltaxi en korting op planten
Om deelname aan het NK Tegelwippen zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op. Zo komt er net als vorige jaar een tegeltaxi, die gratis tegels of klinkers en wit zand ophaalt bij inwoners thuis. In ruil daarvoor ontvangen zij zwarte grond voor de nieuwe beplanting. Daarnaast ontvangen inwoners die deelnemen korting voor de aanschaf van planten bij een plaatselijke kwekerij. De tegeltaxi rijdt op 8 april, 22 april, 6 mei, 21 mei, 3 juni, 17 juni, 15 juli, 20 augustus, 9 september, 23 september, 14 oktober, 28 oktober.

Klimaatsubsidie
De gemeente biedt ook subsidies om tuinen groener te maken. Naast het vervangen van tegels door groen, kunnen inwoners een subsidie krijgen voor onder andere een groen dak en waterdoorlatende verharding. Bekijk hier de klimaatsubsidie voor meer groen en ruimte voor water.

Aftrap
Op zaterdag 23 maart, trapt wethouder Machielsen NK Tegelwippen af in de Karel Doormanstraat tijdens de Struikroofactie van Leystromen. Het struikroven is onderdeel van de Groene Markt. Leystromen gaat hier woningen slopen om plaats te maken voor nieuwe duurzame woningen. Van 11.00 tot 14.00 is iedereen hier welkom om gratis planten te komen scheppen uit de tuinen van de te slopen huizen voor hun eigen tuin of balkon.

Meer informatie: www.gilzerijen.nl/nktegelwippen