Meer dan 50 kunstwerken geïnspireerd op het thema vrijheid

Van eind oktober tot aan Bevrijdingsdag in 2020 herdenken en viert de gemeente Gilze en Rijen 75 jaar vrijheid. Er hebben al verschillende activiteiten en evenementen plaatsgevonden in begin 2020 komt daar een kunstexpositie bij. Dit initiatief van de KunstCommissie en Stichting Cultuurplaats toont schilderijen, foto’s, keramiek en ruimtelijke objecten van lokale (amateur)kunstenaars die allen geïnspireerd zijn door het thema vrijheid, in de breedste zin van het woord. Op 11 januari 2020 wordt een expositie van deze werken in zorgcentrum Vita in Rijen geopend, die tot begin februari te bezoeken is. Daarna verhuist de expositie naar zorgcentrum St. Franciscus in Gilze waar de werken van 7 maart te bewonderen zijn.

Begin 2019 plaatste de organisatoren een oproep voor kunstwerken. Daar werd goed gehoor aangegeven. Meer dan vijftig werken werden er aangemeld. Zowel door professionele als amateur kunstenaars, individueel of als groep. De collectie is daardoor zeer afwisselend.

Twee locaties
Al vrij snel na de oproep voor kunstwerken werd de organisatie benadert door zorgcentrum Vita aan de Regentenstraat in Rijen. Zij boden hun locatie aan als expositieruimte. Dat aanbod werd met beide handen aangenomen. De locatie biedt naast inwoners van de gemeente ook de eigen bewoners van het zorgcomplex de kans om de kunstwerken te bekijken. Velen van hen hebben immers de oorlog en bevrijding persoonlijk meegemaakt. Datzelfde geldt net zo goed voor de bewoners van St. Franciscus in Gilze. Daarom werd direct contact opgenomen met de directeur van het zorgcentrum en was de tweede locatie een feit.

Officiële opening
De opening van de expositie bij Vita in Rijen vindt plaats op zaterdag 11 januari om 14.00 uur. Bjorn Storm, jeugdburgemeester van Gilze en Rijen, zal samen met een bewoner van Vita, die de bevrijding in 1944 zelf heeft meegemaakt, de officiële opening verrichten. Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom. Voor wie die dag verhinderd is, is de expositie tot en met zondag 9 februari dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur te bewonderen. Daarna verhuist de expositie naar Gilze waar op zaterdag 7 maart de expositie opnieuw wordt geopend en tot en met 5 april te bewonderen is. Meer informatie daarover volgt later.

Cultuurplaats
Cultuurplaats is het platform binnen Gilze en Rijen voor kunst- en cultuureducatie: op school, na school en in de vrije tijd. Daarnaast zorgt deze stichting ervoor dat jong en oud laagdrempelig kan deelnemen aan kunst en cultuur, bijvoorbeeld door projecten en/of evenementen.

KunstCommissie Gilze en Rijen
De KunstCommissie adviseert en ondersteunt de gemeente Gilze en Rijen bij het realiseren van kunst in de openbare ruimte. Dat varieert van beelden tot gevelgedichten en poosplaatsen.