Bij elke volgende stortbui in de gemeente Gilze en Rijen verdwijnen duizenden liters regenwater minder in het riool. Tenminste als het aan wethouder duurzaamheid, Merijn Scheifes, ligt. Vanochtend gaf hij bij Pets Place Boerenbond Gilze het startsein van deze regentonnenactie die de gemeente gezamenlijk organiseert met waterschap Brabantse Delta.

Klimaatbestendiger
Merijn Scheifes: “Ons klimaat verandert. Ook de afgelopen weken hebben we kunnen merken dat het weer steeds extremer wordt. Met deze regentonnenactie willen we onze gemeente hier beter tegen bestand maken, zodat we beter voorbereid zijn op stortbuien en dagen van extreme droogte. We hebben hierbij de hulp van onze inwoners hard nodig!”

Bewustwording
“Het is goed dat bewoners zich bewuster worden van de gevolgen van het veranderend klimaat”, aldus Cécile Franssen, dagelijks bestuurslid bij waterschap Brabantse Delta. “Met deze actie stimuleert de gemeente op een hele concrete wijze wat mensen zelf kunnen doen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom werken we als waterschap graag mee aan deze actie. Dus schaf allemaal een regenton aan en tip je gelijk je buurman!”

Voordelen
“Veel hemelwater stroomt via regenpijpen rechtstreeks het riool in”, vervolgt de wethouder. “Zonde, want dat schone regenwater kunt u goed hergebruiken. Dit zachte regenwater is heel goed voor planten. Ook ideaal om ramen en auto mee te wassen, want regenwater bevat geen kalk. Hiermee draag je bij aan een duurzame leefomgeving en je gaat waterverspilling tegen.”

Kortingsbon
Inwoners kunnen tegen een flinke korting vanaf vandaag een regenton aanschaffen bij Pets Place Boerenbond Gilze of bij Pets Place Boerenbond Baarle-Nassau. Hier liggen kortingsbonnen klaar die inwoners kunnen invullen. Op een regenton van 200 liter met plantenbak krijgen zij 50 euro korting en op de kleinere regenton van 100 liter 30 euro. Voor deze actie geldt op=op.