Op vrijdag 23 september om 10 uur wordt een bijzonder beeld onthuld op de sokkel in ’t Mollebos in Gilze, De zuil van Noach van het kunstenaarscollectief Heren4. Bijzonder omdat het na een spannende verkiezing dit voorjaar gekozen is door de inwoners en jury van de gemeente Gilze en Rijen. Het collectief is bijzonder trots dat hun werk nu een jaar lang te zien is in de openbare ruimte.

Het kunstwerk is de winnaar van de vierde editie van het project Kunst in de Gemeente – Gilze en Rijen, een initiatief van Stichting Kunstweek, waarbij elk jaar een ander kunstwerk kans maakt om € 3000 te winnen en een jaar lang te exposeren. Uniek aan dit project is ook dat de inwoners van Gilze-Rijen kunnen stemmen op alle inzendingen. Dit jaar zijn er 976 stemmen uitgebracht.

De Zuil van Noach
Maarten Fleuren over het beeld: “Was ‘vol´ ook echt vol, die ark? Er is op onze rondtollende bol bovendien nogal wat gebeurd de afgelopen millennia. Wij menen dat de bootlading uit de oudheid om een hedendaagse aanvulling vraagt. Een hernieuwde ode aan de ondermaanse faunarijkdom zogezegd. Niet uitputtend. Speciaal toebedacht aan de burgers rondom ‘t Mollebos in Gilze. Wij, van Heren4, hebben het plan opgevat om deze toevoeging te vieren op een forse zuil met fraaie piek.”

Materiaal en uitvoering
“Een 2,5 meter hoge zuil van Ø 30 cm wordt spiraalsgewijs bekleed met kwart-ronde tegels van roodbakkende klei met hoog-reliëf-afbeeldingen van allerlei mensen en dieren. Door de schuine ritmische verspringing ontstaat een spannend visueel fractaleffect, een verschijnsel dat in de natuur voortdurend terugkomt. Boven op de zuil, zo is het plan, zetten we als kers op de taart een mooie zilverkleurige bekroning van aluminium. Hoe die precies gaat worden, dat is ook voor ons nog een verrassing: wordt het een zeilboot, vliegtuig of ruimteschip?”

Het beeld zal op vrijdag 23 september om 10 uur in aanwezigheid van de kunstenaars en enkele genodigden onthuld worden door wethouder Marielle van Doremalen. Op de sokkel in ‘t Mollebos in Gilze zal het beeld een jaar te zien zijn, waarna een ander, ook weer gekozen kunstwerk, de plaats van De zuil van Noach zal innemen. Deze wisseling garandeert dat levendigheid van kunst en betrokkenheid bij de keuze door inwoners van de gemeente gegarandeerd wordt.