Fietsers rijden ook in de komende jaren goed en comfortabel over de populaire fietsallee. De gemeenten Alphen-Chaam en Gilze en Rijen nemen het beheer op zich. Dat hebben zij afgesproken met Staatsbosbeheer. Ook zijn afspraken gemaakt over het beheer, onderhoud en weghalen van fietspaden op de Strijbeekse Heide en in de Chaamse en Ulvenhoutse Bossen. De afspraken zijn voor de komende 40 jaar gemaakt.

Complimenten over de fietsallee
De fietsallee is een breed, geasfalteerd fietspad van 15 kilometer lang en verbindt Alphen, Ulvenhout, Chaam en Gilze met elkaar. “We krijgen veel complimenten over de fietsallee. Deze afspraken zorgen ervoor dat de fietsallee tot in lengte van jaren een verkeersveilige, aantrekkelijke, comfortabele en brede fietsverbinding blijft.” vertelt wethouder Frank van Raak (gemeente Alphen-Chaam).

Gemeenten onderhouden
De gemeenten Alphen – Chaam en Gilze en Rijen onderhouden de fietspaden met alle toebehoren binnen de eigen gemeentegrenzen. Daar valt onder: de verhardingen, bebording, beplanting en bermen tot 1 meter uit kant fietspad. Ook onderhouden de beide gemeenten verkeers- en informatieborden en de toegang tot bankjes, picknickbanken.

Natuurlijke omgeving behouden en versterken
De gemeente Gilze en Rijen neemt ook de zorg voor de Eiken Mik op zich, een karakteristieke, eeuwenoude boom langs de fietsallee. Wethouder Corné Machielsen (gemeente Gilze en Rijen): “we passen het onderhoud aan aan de natuurlijke omgeving. Dat willen we behouden en versterken. Zo worden de bermen ecologisch gemaaid en behouden we de natuurlijke vegetatie.” Staatsbosbeheer zal bij het bosonderhoud zo weinig mogelijk gebruik maken van de verharden fietspaden om schade te voorkomen.

Terug naar de natuur
Door de komst van de fietsallee zijn bestaande fietspaden niet meer toegankelijk en in onbruik geraakt. In de komende jaren gaan beide gemeenten de nog aanwezige verharding verwijderen. Dat geldt ook voor een oud fietspad op de Strijbeekse Heide. “Deze oude fietspaden geven we zo terug aan de natuur. Wat blijft is een bospad voor wandelaars”, licht Johan van den Hout van Staatsbosbeheer toe.

Fietsallee en omgeving verkennen
De aanleg van de fietsallee is mogelijk gemaakt door de gemeente Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Staatsbosbeheer, de Provincie Noord Brabant en Landstad de Baronie. Een tip voor iedereen die de fietsallee en de directe omgeving wil verkennen: Toerisme De Baronie maakte op en langs de fietsallee een fietsroute van 45 kilometer. Voor meer informatie: toerismedebaronie.nl/de-fietsallee.