Gemeente Gilze en Rijen heeft dit jaar meegedaan aan het NK Tegelwippen, een competitie tussen 172 gemeenten met als doel het vervangen van tegels door groen. De gemeente behaalde een indrukwekkende 22ste plaats in de categorie kleine gemeenten. Hiermee heeft Gilze en Rijen gemeente Goirle ruimschoots verslagen. De twee gemeenten waren aan elkaar gekoppeld in een onderlinge derby.

1285 m2 groener
In Gilze en Rijen zijn in totaal 14.275 tegels gewipt ten gunste van gras, bloemen, struiken en bomen. Dat komt neer op een oppervlakte van maar liefst 1285 m2! De tegeltaxi, die ruim 70 keer werd besteld, speelde een belangrijke rol in dit succes. Ook droeg de subsidieregeling Klimaatbestendig Gilze en Rijen bij aan meer groen in de tuinen van de deelnemers.

Tevredenheid over de resultaten
Wethouder Corné Machielsen: “We zijn ontzettend blij met onze 22ste plaats. Zeker omdat we voor het eerst meededen. En het is altijd fijn om een derby te winnen. Bovenal is onze gemeente hiermee nog groener geworden. Het helpt om onze gemeente beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en hevige regenval. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit. Ik wil iedereen die heeft meegedaan heel erg bedanken.”

Toekomstige deelname
Gezien de positieve resultaten en ervaringen van dit jaar, is de gemeente Gilze en Rijen van plan om in de periode van maart tot en met oktober 2024 weer deel te nemen aan het NK Tegelwippen.

Landelijk succes
In de vierde editie van het NK Tegelwippen 2023 werden landelijk ruim 4,5 miljoen tegels vervangen door groen, wat een nieuw record is. In totaal zijn er 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m², wat overeenkomt met ongeveer 82 voetbalvelden aan nieuw groen. Arnhem, Vlaardingen en Halderberge behaalden de top drie posities door de meeste tegels per inwoner te wippen.