Sterkenhoeve in Rijen wordt duurzaam heringericht

Binnenkort start het derde deel van het project “Rijen Noord-Oost duurzame herinrichting van diverse straten” met de herinrichting van Sterkenhoeve. Deze straat had, net als de hele wijk, in juni 2020 nog te maken met forse wateroverlast. Dat is datzelfde jaar toen aangepakt met kortetermijnmaatregelen. Met de herinrichting wordt het een duurzame inrichting, fietsvriendelijk, veilig en inclusief.

Naar het zich laat aanzien zal de gemeenteraad op 15 februari instemmen met het voorbereidingskrediet. Voorafgaand daaraan wordt het voorstel dinsdag 30 januari nog besproken in de commissie Ruimte, waarin ook de kap en de compensatie van de bomen aan de orde komt. En terecht. Laten we wel wezen: de huidige bomen in de straat worden vervangen. Niet heel erg verrassend omdat juist de schade en overlast van de wortelopdruk van de bomen aanleiding gaf tot de herinrichting.

De moeraseiken worden vervangen
De straat staat nu vol met moeraseiken: prachtige bomen die honderd jaar oud kunnen worden en zeer goed overleven in erg vochtige omstandigheden. Dat laatste is een enorm voordeel gebleken met al die overstromingen, maar de PvdA acht het toch niet erg waarschijnlijk dat ze dertig jaar geleden om die reden zijn geselecteerd.

Nieuwe ‘droogte’-bomen
De bomen die nu gekozen zijn kunnen goed droogte aan. Dat is dan weer wel heel bewust en dat is ernstig genoeg om bij stil te staan: als we vandaag een rem zetten op de CO2-uitstoot, dan nog gaat de klimaatverandering door, maar dan met vertraging. Van een rem, en dus van een vertraging van de opwarming van de aarde, is op dit moment nog geen sprake.

Een pluim
De bomen die nu geplant gaan worden zijn in overleg met de omwonenden geselecteerd. Het hele plan is prima met de bewoners voorbereid en mede om die reden, maar tevens om de inclusie (rolstoelvriendelijk) en groene inrichting is de aanpak hier een pluim waard. De PvdA hoopt dat de bewoners dat ook zo vinden. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: ton.van.gageldonk@pvdagilzerijen.nl 06-22972749.