De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang. Op 21 maart 2018 mag iedereen van achttien jaar en ouder naar de stembus. Dankzij het algemeen kiesrecht dat we honderd jaar geleden allemaal kregen. Op verzoek van Heemkring Molenheide verzorgt Corien Prins uit Rijen op woensdag 21 februari in De Boodschap in Rijen een lezing over ‘Honderd jaar algemeen kiesrecht’. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis, ook voor niet-heemkringleden!

Hoe belangrijk zijn de verkiezingen en het algemeen kiesrecht? Welke rol speelt de technologie bij verkiezingen? Waar houdt de Commissie Remkes zich in opdracht van de regering mee bezig?  Over dit en meer gaat de lezing van Corien Prins. Zij is hoogleraar Recht en Informatisering aan Tilburg Law School (Tilburg University). Sinds 1 april 2017 is ze tevens voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Honderd jaar kiesrecht vieren
Deze lezing is maar één onderdeel van onze activiteiten in het kader van honderd jaar kiesrecht. Want als heemkring vieren we honderd jaar algemeen kiesrecht uitbundig. Zo hebben we begin januari het nieuwe boekje ‘Over de kiesdrempel – Honderd jaar kiesrecht in Gilze en Rijen’ uitgebracht, verkrijgbaar bij Novy in Gilze en Bruna in Rijen. Daarin kijken we terug in de geschiedenis van het kiesrecht en zoomen in op Gilze en Rijen. In de publiekshal van het gemeentehuis in Rijen is tot 21 maart de gelijknamige tentoonstelling te zien. En op www.heemkringmolenheide.nl vindt u onder ‘Verhalen van vroeger’ de speciale politieke pagina ‘Over de kiesdrempel’ met een schat aan achtergrondinformatie, die we in het boekje niet kwijt konden. Van oude kieslijsten en alle raadsleden sinds 1345, tot interviews met lijsttrekkers en de geschiedenissen van onze Gilze en Rijense politieke partijen. Met deze historische insteek hoopt de heemkring bij te dragen aan een goede opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De geschiedenis heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om te gaan stemmen!

Wanneer? 21 februari 2018, aanvang 19.30 uur.

Waar? CC De Boodschap in Rijen